SALÁT Z BÍLÉHO ZELÍ
Ingredience: 300 g bílého zelí
1/2 hrnku klikvi
1/4ks cibule
1/2 ks mrkve
2 lžíce oleje
sůl, cukr, ocet
Postup: Zelí nakrouhámé na tenké proužky, osolíme, ochutíme octem a několik minut zahříváme, aby změklo. Necháme ho vychladnout a přidáme cukr a klikvu. Cibuli a mrkev nakrájíme na nudličky, přidáme k zelí, zalijeme olejem a promícháme. Při podávání ozdobíme bylinkami.
HOUBOVÝ KAVIÁR
Ingredience: 400g sušených hub
2 ks cibule
100 g rostlinného tuku
1 lžička octa
3 stroužky česneku
sůl, černý mletý pepř
Postup: Houby na 6-12 hodin namočíme, pak je povaříme ve vodě, v níž jsme je máčeli. Houby přecedíme, umeleme je, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a dozlatova ji osmažíme. Houby, cibuli, cukr, rozetřený česnek, ocet a trochu houbového vývaru promícháme a prohřejeme. Pak dáme ochladit. Při podávání zdobíme bylinkami.
ZELENINOVÝ KAVIÁR
Ingredience: 1 ks sladké papriky
100 g malé tykvičky
100 g mrkve
100 g bílého zelí
1 ks cibule
1 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
zelená petrželka, sůl, červený pepř
Postup: Tykvičky a papriku opečeme, dáme vychladnout a nadrobno nakrájíme. Mrkev, zelí a cibuli nakrájíme na kostičky a podusíme na oleji. Přidáme rajský protlak. Připravenou zeleninu smícháme a 10-15 minut dusíme. Pravidelně mícháme. Do připraveného zeleninového kaviáru kápneme ocet, mletý pepř a zamícháme šesnek utřený se solí. Dáme vychladnout. Před podáním posypeme petrželkou.
SALÁT S NAKLÁDANÝMI HOUBAMI
Ingredience: 300 g nakládaných hub
1 ks cibule
1 ks jablka
3 lžíce oleje
sůl, mletý černý pepř
Postup: Houby nakrájíme na kostičky, cibuli na půlkolečka. Jablko nahrubo nastrouháme. Připravené přísady spojíme, zakapeme olejem, opepříme, promícháme a vložíme do misky. Salát ozdobíme kolečky cibule a posypeme posekanou petrželkou.