Nesmrtelný příběh Taťány a Alexandra...

Hlavní jídla

PLNĚNÉ OKURKY

Ingredience: 12 ks solených okurek

                    300g mletého masa

                    2ks rajčat

                    2/3 hrnku masového vývaru

                    1/2 hrnku tvrdého strouhaného sýru

                    2 lžičky kukuřičného škrobu

                    4 lžíce másla

                    1 lžíce nasekaného česneku

                    sůl, mletý černý pepř

Postup: Okurky podélně rozkrojíme. Do vývaru vložíme česnek a pepř a přivedeme k varu. Přidáme ukurky a uvaříme do měkka, vyndáme a necháme je zchladnout. Vnitřek okurek vydlabeme. Zbylý vývar uvedeme do varu, vlijeme do něj škrob rozpuštěný v troše vody a vaříme, až směs zhoustne. Mleté maso smažíme za stálého míchání 5 minut na másle, pak přidáme vývar se škrobem. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme k mletému masu, osolíme a opepříme. okurky naplníme směsí, položíme na plech pomazaný máslem, posypeme sýrem a 10-15 minut zapékáme.

 

ZAPÉKANÉ BRAMBORY PO SELSKU

Ingredience: 500 g brambor

                    250g mletého masa

                    1 lžíce pčeničné mouky

                    1 lžíce rostlinného tuku

                    3 ks rajčat

                    100 g kysané smetany

                    100 g strouhaného sýru

                    1 ks bobkového listu

                    sůl, mletý černý pepř

Postup: Mleté maso za stálého míchání smažíme na oleji, až získá sypkou konzistenci. Mouku nasucho opražíme, pak zředíme hrnkem studené vody, smícháme s mletým masem, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a 10 minut dusíme. Brambory nakrájíme na tenké plátky a jednou třetinou vyložíme vymazanou zapékací mísu. Na brambory rozprostřeme 1/2 masové směsi, přikryjeme další třetinou brambor, dáme zbytek masa. Rajčata nakrájíme na kolečka a poklademe na maso střídavě se zbylými bramborami. Nákyp zalijeme kysanou smetanou, posypeme sýrem a zapékáme minut na 200 C.

 

DRŮBEŽÍ KARBANÁTKY

Ingredience: 300g kuřecího masa

                    80g čerstvé veky nebo žemle

                    100 g mléka nebo vody

                     40 g másla

                     50 g tuku na smažení

                     40 g strouhanky

                     sůl

Postup: Maso umeleme na strojku, veku namočíme v mléce nebo ve vodě, vymačkáme a smícháme s mletým masem. Směs znovu pomeleme. Přidáme sůl, polovinu másla a prohněteme. Z připravené hmoty utvoříme podlouhlé karbanátky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme. Pak je dáme v zakryté nádobě prohřát do trouby. Při podávání polijeme karbanátky zbylým rozpuštěným máslem, ozdobíme petrželkou.

 

BLINY S KAVIÁREM

Ingredience: 200 g balyka (sušené maso) z jesetera

                    80g kaviáru

                    4 lžíce oleje

                    těsto: 1 hrnek pohankové mouky

                              10 g droždí

                               2 ks vejce

                               1 lžička cukru

                               1/2 hrnku mléka

                               sůl

Posup: Droždí rozdrobíme a zředíme 3-4 lžícemi teplé vody, přidáme trochu mouky, část cukru a rozmícháme. Zakryjeme ubrouskem a postavíme na teplé místo, aby vzešlo. Když kvásek vzejde, přidáme zbylou mouku, jedno vejce, cukr a sůl a zaděláme těsto. Po nakynutí do něj po částech přilijeme vlažné mléko a vždy rozmícháme. Postavíme na teplé místo, aby směs dále kynula. Vaječný žloutek oddělíme od bílku a bílek ušleháme. Žloutek vmícháme do těsta, necháme těsto opět nakynout a přidáme ušlehaný bílek. Na vymaštěné pánvi usmažíme bliny. Bliny podáváme s plátky balyka a s kaviárem.

KULEBJAKA S LOSOSEM

Ingredience: 750 g plátků vařeného lososa

                    250 g rybího vývaru

                    400 g lístkového těsta

                    150 g hub

                    100 g vařeného špenátu

                    1/2 hrnku dlouhozrnné rýže

                    100 g másla

                    2 ks cibule

                    2 lžíce citronové šťávy

                    1 lžíce strouhané citronové kůry

                    3 lžíce sekaného kopru

                    1 syrové vejce

                    5 vařených vajec

                    sůl, mletý černý pepř

Postup: Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na kousku másla. Přidáme rýži a ještě 2 minuty smažíme, až se zrnka rýže obalí tukem. Přidáme rybí vývar a 16-18 minut dusíme. Necháme vychladnout. Houby a cibuli nakrájíme a osmažíme na zbylém másle. Necháme vydusit většinu šťávy, vychladíme. Smícháme posekaná vařená vejce, citronovou kůru, šťávu a houbovou směs. Přidáme špenát a kopr. Osolíme a opepříme podle chuti. Rozválíme polovinu lístkového těsta na plát 28-30 cm. Druhou polovinu rozválíme na větší obdélník o stranách 30-32cm. Menší kus položíme na máslem vymazaný plech. Rovnoměrně na těsto rozprostřeme polovinu houbové hmoty. Volné necháme  2-3 cm okraje těsta. Další vrstvou bude polovina rýžové směsi. Na rýžovou vrstvu položíme plátky lososa a na něj zbytek rýže. Pak přidáme druhou půlku hub. Okraje těsta pomažeme ušlehaným vajíčkem, přikryjeme druhým plátem a pevně stiskneme, aby se spojily. Povrch pomažeme vajíčkem. Pečeme 35-40 minut při teplotě 220 C dozlatova. Podáváme ozdobené dílky citronu a snítkami kopru.

 

 

PELMENĚ SE ZELÍM A HOUBAMI

Ingredience: 1 a1/2 hrnku pšeničné mouky

                    1/2 hrnku vody

                    1 ks vejce

                    5 ks cibule

                    400 g bílého zelí

                    400 g bílých vařených hřibů

                    2 hrnky oleje

                   sůl

Postup: Z mouky, vody, vajíčka a soli zaděláme těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme 30 minut stát. Zelí nakrouháme, spaříme, necháme vychladnout a vymačkáme z něj vodu. Cibuli a houby nakrájíme nadrobno, smícháme se zelím a osolíme. Těsto rozválíme na tenký plát a formičkou vykrájíme kolečka o průměru 6 cm. Doprostřed každého dáme lžičku nádivky, kolečko přeložíme a pevně spojíme. Okraje ohneme do hřebínků typických pelmeňů. Pelmeně smažíme dozlatova ve fritéze. Podáváme se smetanou.

 

PELMENĚ PO MOSKEVSKU

Ingredience: 700 g pšeničné mouky

                    2 ks vejce

                    260 g vody

                    350 g hovězího masa

                    350 g skopového nebo vepřového masa

                    100 g cibule

                    170 g mléka nebo vody

                     2 g cukru

                     sůl do těsta a nádivky

                     mletý pepř do nádivky

Postup: Nasypeme na vál kopeček mouky, uprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něj vajíčka, přidáme teplou vodu se solí a zaděláme husté těsto. Zabalíme ho do nahřáté utěrky a necháme 30-40 minut odpočinout. Na nádivku maso očistíme od blan a šlach, nakrájíme na kousky a 2krát i s cibulí umeleme. Přidáme sůl, cukr, pepř, zředíme trochu mlékem, nebo vodou a dobře promícháme. Těsto nakrájíme na dlouhé kousky, uválíme z nich válečky o průměru 1-1,5 cm, nakrájíme je na kousky a každý rozválíme na placičku. Doprostřed každé placičky dáme lžičku náplně, těsto přehneme a okraje pevně přitiskneme, takže pelmeně mají formu půlměsíce. Můžeme jim tento tvr ponechat, ale můžeme také konce půlměsíce spojit. Zamražené pelmeně vydží v mrazáku až 1 měsíc. Pelmeně vkládáme do osolené vařící vody (na 1 kg až 4 l vody) a mírným varem vaříme 7-10 minut. Když vyplavou na povrch, vyndáme je a podáváme s rozpuštěným máslem, kysanou smetanou, horčicí a křenovou omáčkou.

 

POHANKOVÝ NÁKYP

Ingredience: 4 hrnky sypké pohankové kaše

                    300 g žampionů

                    2 ks cibule

                    3 lžíce másla

                    150 g netučné kysané smetany

                    2 ks vejce

                    150 g strouhaného sýra

                    sůl, mletý čený pepř

Postup: Cibuli nakrájíme a 3-5 minut smažíme na másle. Přidáme drobně nakrájené houby a smažíme dalších 10 minut. Zhotovíme kaši. Polovinu hotové pohankové kaše rozprostřeme do máslem vymazné formy, pak dáme vrstvu hub s cibulí a znovu zbytek kaše. Smetanu smícháme s rozšlehanými vejci, směsí zalijeme nákyp, posypeme ho sýrem a  10 minut zapékáme. Pohankový nákyp naporcujeme a podáváme ho ozdobený zelenou petrželkou.

   

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode