Nesmrtelný příběh Taťány a Alexandra...

Sladké

PALAČINKY S JAHODAMI

Ingradience: 2 ks vajec

                    500 g mléka

                    150 g pšeničné mouky

                    1/2 lžičky cukru

                    1/2 lžičky soli

                     2 lžíce tuku

                     lesní jahody

Postup: Na těsto ušleháme vejce a přilijeme k nim trochu mléka. Vsypeme mouku, přidáme zbytek mléka, sůl, cukr a vypracujeme hladké těsto. Palačinky pečeme na rozpálené a vymazané pánvi. Podáváme je s lesními jahodami.

        

MALINOVÉ PIROŽKY

Ingredience: 3 hrnky pšeničné mouky

                    2 hrnky malin

                    1 hrnek vody

                    1 lžíce oleje

                    3 lžíce cukru

                    1 lžíce škrobu

                    1 hrnek oleje do fritovacího hrnce

                    sůl, moučkový cukr

Postup: Z mouky, vody, oleje a soli zaděláme tuhé těsto. Maliny smícháme s cukrem a škrobem. Hotové těsto tence vyválíme, vykrájíme z něho kolečka, doprostřed každého z nich vložíme lžíci malinové náplně, přehneme a pečlivě uzavřeme. Pirožky smažíme v oleji ve fritéze. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

 

VELIKONOČNÍ PASCHA

Ingredience: 1 kg tučného tvarohu

                    5 ks vaječných žloutků

                    200 g másla

                    250 g sladké smetany

                    300 g cukru

                    100 g rozinek

                    100 g mandlí

                    vanilin na špičku nože nebo 1 vanilkový cukr

Postup: Tvaroh protřeme přes cedník. Rozinky spaříme a osušíme. Mandle spaříme, oloupeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Vaječné žloutky utřeme s cukrem doběla, přilijeme smetanu a dáme za stálého míchání prohřát, aby se cukr zcela rozpustil. Nepřivedeme až k varu. Do horké směsi žloutků, cukru a smetany přidáme máslo, důkladně rozmícháme a přidáme tvaroh, mandle, rozinky a vanilin rozpuštěný v horké vodě, řádně promícháme. Připravenou směs vložíme do speciální formy vystlané plátěným ubrouskem. Navrch postavíme lehké závaží a dáme na 6-8 hodin do ledničky, aby vykapala syrovátka. Do směsi můžeme též přidat strouhanou čokoládu, nebo kakaový prášek. Před podáváním vyklopíme paschu na servírovací mísu.

 

BORŮVKOVÁ POLÉVKA

Ingredience: 200 g sušených borůvek

                    800 g vody

                    100 g  cukru

                    2 lžičky bramborového škrobu

                    40 g vařené rýže

                    160 g kysané smetany

Postup: Borůvky na 10 minut namočíme do studené vody. Pak je vložíme do připravené studené vody, uvedeme do varu a vaříme 5 minut. K borůvkám přidáme cukr a vaříme dalších 5-7 minut. Pak rozředíme ve vodě bramborový škrob a necháme znovu přejít varem. Při podávání vložíme do talířů rýži a zalijeme připravenou polévkou. Podle chuti přidáme trochu citronové šťávy a zalijeme smetanou.

 

VATRUŠKY S DŽEMY

Ingredience: 400 g pšeničné mouky

                    50 g másla

                    200 g kysané smetany

                    5 ks vajec

                    100 g cukru

                    1/2 hrnku jablečného džemu

                    1/2 hrnku džemu z černého rybízu

Postup: Z mouky, 4 vajec, másla, smetany a cukru zaděláme těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme 30 minut v chladu. Hotové těsto rozdělíme na pásky, ty rozkrájíme na kousky a uválíme z nich kuličky. Kuličky rozválíme a rozložíme na vymazaný plech. Okraje koleček přehneme dovnitř, aby vznikl vyšší okraj, který pomažeme ušlehaným vajíčkem. Dáme je do trouby a necháme zapéct do světle žluté barvy. Doprostřed každé vatrušky vložíme jablečný džem, kolem okrajů džem z černého rybízu.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode