PALAČINKY S JAHODAMI
Ingradience: 2 ks vajec
500 g mléka
150 g pšeničné mouky
1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky soli
2 lžíce tuku
lesní jahody
Postup: Na těsto ušleháme vejce a přilijeme k nim trochu mléka. Vsypeme mouku, přidáme zbytek mléka, sůl, cukr a vypracujeme hladké těsto. Palačinky pečeme na rozpálené a vymazané pánvi. Podáváme je s lesními jahodami.
MALINOVÉ PIROŽKY
Ingredience: 3 hrnky pšeničné mouky
2 hrnky malin
1 hrnek vody
1 lžíce oleje
3 lžíce cukru
1 lžíce škrobu
1 hrnek oleje do fritovacího hrnce
sůl, moučkový cukr
Postup: Z mouky, vody, oleje a soli zaděláme tuhé těsto. Maliny smícháme s cukrem a škrobem. Hotové těsto tence vyválíme, vykrájíme z něho kolečka, doprostřed každého z nich vložíme lžíci malinové náplně, přehneme a pečlivě uzavřeme. Pirožky smažíme v oleji ve fritéze. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
VELIKONOČNÍ PASCHA
Ingredience: 1 kg tučného tvarohu
5 ks vaječných žloutků
200 g másla
250 g sladké smetany
300 g cukru
100 g rozinek
100 g mandlí
vanilin na špičku nože nebo 1 vanilkový cukr
Postup: Tvaroh protřeme přes cedník. Rozinky spaříme a osušíme. Mandle spaříme, oloupeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Vaječné žloutky utřeme s cukrem doběla, přilijeme smetanu a dáme za stálého míchání prohřát, aby se cukr zcela rozpustil. Nepřivedeme až k varu. Do horké směsi žloutků, cukru a smetany přidáme máslo, důkladně rozmícháme a přidáme tvaroh, mandle, rozinky a vanilin rozpuštěný v horké vodě, řádně promícháme. Připravenou směs vložíme do speciální formy vystlané plátěným ubrouskem. Navrch postavíme lehké závaží a dáme na 6-8 hodin do ledničky, aby vykapala syrovátka. Do směsi můžeme též přidat strouhanou čokoládu, nebo kakaový prášek. Před podáváním vyklopíme paschu na servírovací mísu.
BORŮVKOVÁ POLÉVKA
Ingredience: 200 g sušených borůvek
800 g vody
100 g cukru
2 lžičky bramborového škrobu
40 g vařené rýže
160 g kysané smetany
Postup: Borůvky na 10 minut namočíme do studené vody. Pak je vložíme do připravené studené vody, uvedeme do varu a vaříme 5 minut. K borůvkám přidáme cukr a vaříme dalších 5-7 minut. Pak rozředíme ve vodě bramborový škrob a necháme znovu přejít varem. Při podávání vložíme do talířů rýži a zalijeme připravenou polévkou. Podle chuti přidáme trochu citronové šťávy a zalijeme smetanou.
VATRUŠKY S DŽEMY
Ingredience: 400 g pšeničné mouky
50 g másla
200 g kysané smetany
5 ks vajec
100 g cukru
1/2 hrnku jablečného džemu
1/2 hrnku džemu z černého rybízu
Postup: Z mouky, 4 vajec, másla, smetany a cukru zaděláme těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme 30 minut v chladu. Hotové těsto rozdělíme na pásky, ty rozkrájíme na kousky a uválíme z nich kuličky. Kuličky rozválíme a rozložíme na vymazaný plech. Okraje koleček přehneme dovnitř, aby vznikl vyšší okraj, který pomažeme ušlehaným vajíčkem. Dáme je do trouby a necháme zapéct do světle žluté barvy. Doprostřed každé vatrušky vložíme jablečný džem, kolem okrajů džem z černého rybízu.