Nesmrtelný příběh Taťány a Alexandra...

Slané pokrmy

 

MÁMINA KUŘECÍ POLÉVKA

Máma ji dělávala. Když byl Paša nemocný, bylo to to jediné, co vařila. Byla výborná a Taťána si přála, aby byl Paša nemocný častěji, protože to byla jediná chvíle, kdy se u nich polévka vařila.

Ingredience:

1 velké celé kuře

2,25 l vody

1 velká oloupaná cibule

2 bobkové listy

1 malý svazek petržele, svázaný provázkem

6 velkých mrkví, očištěných a nakrájených na malé kousky

celer nakrájený na 1 cm velké kousky

1 střední omytý a očištěný pastiňák

330 g vařené bílé rýže

sůl k dochucení

 

Postup: Omyté kuře dáme do velkého hrnce. Přidáme vodu, cibuli, bobkový list, petržel a sůl a přivedeme k varu. Poté přikryjeme pokličkou, ztlumíme a mírně povaříme 45 minut. Přidáme mrkev, celer, pastiňák, opět přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 45 minut. Vyndáme cibuli, petržel a bobkový list. Je-li třeba, přidáme sůl. Kuře oddělíme od kostí, nakrájíme na drobné kousky. Servírujeme s vařenou rýží. Nevařte rýži v polévce - změnilo by to její chuť k horšímu.

 

SALÁT OLIVIER

Ingredience:

6 velkých vařených, studených, oloupaných brambor, nakrájených na kostičky

6 studených vajec na tvrdo, nakrájené na drobno na kostičky

1 žlutá nebo červená cibule nakrájená na kostičky

450g klobásy nakrájené na kostičky

6 kyselých okurek vysušených papírem, nakrájených nadrobno

5-6 polévkových lžic majonézy

Sůl a pepř na dochucení

450g hrášku z konzervy

 

Postup: Prvních pět ingrediencí dáme do velké mísy, přidáme majonézu a opatrně zamícháme. Nakonec přidáme hrášek, velice opatrně zamícháme, aby se nerozmačkal. Dá se jíst k obědu, nebo jako předkrm před večeří, ale upozorňuji, že salát je velice sytý. Možná by k němu byl dostatečný pouze talíř polévky a chléb.

 

 

TÁNINA SNÍDANĚ PRO VOJÁKA

Ingredience:

4 velké brambory (450g)

½ šálku (120ml) canola oleje

2 polévkové lžíce másla

4 vejce

1 dlouhý silný kus italského chleba

Máslo

Sůl a pepř na dochucení

Postup: Očistíme brambory a nakrájíme je na kostičky. Na pánvi rozehřejeme canola olej (120ml) a 2 polévkové lžíce másla. Když je olej dostatečně rozehřátý, přidáme brambory a smažíme na mírném ohni, bez pokličky, často mícháme, asi 15 minut, dokud brambory nezhnědnou a nejsou křupavé. Osolíme a opepříme. Když jsou brambory hotové, rozklepneme na ně čtyři vejce, lehce osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 2 minuty. Mezitím si vezmeme italský chléb (veku) a vydlabeme jeho vnitřek. Lžičkou do něj dáme směs brambor a vajec. Snídaně vojáků.

 

RIZOTO S PARAMAZANEM

Ingredience:

900ml kuřecího vývaru

1 polévková lžíce olivového oleje

1 malá cibule, nakrájená nadrobno

1 šálek (200g) Arborio nebo jiné italské rýže

2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno

3 polévkové lžíce másla

1/3 šálku (40g) nastrouhaného parmazánu

2 malé lžičky soli, nebo podle chuti

černý pepř podle chuti

½ šálku (50g) rozdrobené gorgonzoly

troška čerstvé nasekané šalvěje nebo bazalky (není nutné přidávat)

 

Postup: Ve středním kastrůlku přivedeme k varu kuřecí vývar, zmírníme plamen. Na velké pánvi rozpálíme olivový olej na střední teplotu. Přidáme cibuli, lehce osmažíme, promícháme. Přidáme rýži a pravidelně mícháme. Přidáme česnek, zamícháme a necháme provařit půl minuty. Snížíme na střední teplotu a přidáme půl šálku vývaru. Mícháme, dokud se tekutina nevypaří, ale rýže se nesmí připálit. Pokračujeme v přidávání vývaru, mícháme dokud se nevypaří všechna tekutina, asi 20 minut. Stáhneme z ohně, přidáme máslo, parmazán, sůl a pepř. Promícháme. Rizoto servírujeme na talíři posypané gorgonzolou.

 

KUŘE NA KARI

Ingredience:

3 polévkové lžíce olivového oleje

3 polévkové lžíce másla

5 prolisovaných stroužků česneku

5 polévkových lžic nastrouhaného zázvoru

1 velká cibule, nasekaní nadrobno

2 polévkové lžíce kari

1 polévková lžíce kmínu

1 polévková lžíce koření garam masala

¼ čajové lžičky mletého kardamomu

900g kuřecích prsíček nakrájených na kostičky (2,5cm)

1 polévková lžíce soli

1 Granny Smith jablko

2 polévkové lžíce hladké mouky

4 šálky (900ml) kuřecího vývaru

450g tomatového pyré v konzervě, nebo 2 šálky (450ml) rajského protlaku

225ml jogurtu

 

Postup: Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 polévkové lžíce oleje a 2 polévkové lžíce másla. Přidáme česnek, krátce osmahneme, přidáme zázvor a vaříme 1 minutu. Přidáme další lžíci másla, cibuli a necháme zezlátnout. Přidáme kari, kmín, koření garam masala a kardamom. Přidáme zbytek másla a oleje a kousky kuřecího masa. Lehce povaříme, občas promícháme, dokud kuře nezačne hnědnout, 4-5minut. Přidáme sůl a dobře promícháme. Oloupané jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na kostičky a přidáme ke kuřecímu masu. Přidáme mouku, promícháme, aby se v ní maso obalilo. Pomalu přidáváme kuřecí vývar a rajčatové pyré, dobře promícháme, přikryjeme pokličkou a vaříme 30 minut, zatímco si připravíme rýži. Po 30 minutách ochutnáme kari a dle chuti přidáme koření. Možná budete potřebovat přidat ještě trošku kari. Promícháme, vaříme minutu až dvě a poté stáhneme z ohně. Necháme minutu až dvě odstát a přidáme šálek jogurtu. Jogurt je lahodný, ale má sklon oddělit se uvnitř horké směsi, proto míchejte rychle, dokud se vše zcela nespojí. Míchejte dokud se nevytvoří krémová konzistence. Servírujeme s Chang Hao´s basmati rýží.

 

BRAMBORY S HOUBAMI

Ingredience:

6 polévkových lžic másla

6 polévkových lžic oleje canola

1 střední cibule nakrájená na tenké proužky

225g hub nakrájených na plátky

6 středních brambor nakrájených na proužky (tenké 3mm)

Sůl a pepř na dochucení

125ml zakysané smetany

 

Postup: Na velké pánvi rozehřáté na střední teplotu rozpustíme jednu polévkovou lžíci másla a jednu polévkovou lžíci oleje, přidáme cibuli, kterou osmahneme do zlatova. Přidáme ještě jednu lžíci másla a jednu lžíci oleje, až se máslo rozpustí, přidáme houby a vaříme dokud houby nezezlátnou. Přidáme zbytek másla a oleje, až se máslo rozpustí přidáme brambory, dobře promícháme s cibulí a houbami. Snížíme teplotu a občas promícháme, aby se brambory nepřipálily. Jestli máte rádi brambory křupavé, přidejte více másla i oleje a zesilte plamen. Jestli máte rádi brambory jemnější, zeslabte teplotu a na chvíli přikryjte pokličkou. Servírujte se zakysanou smetanou, jestli chcete být jako Rusové.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode