BOHATÉ ŠČI
Ingredience: 750 g hovězího masa
750 g bílého zelí
4-5 ks bílých hřibů
1/2 skleničky nasolených hub
1 ks mrkev
3 ks brambor
2 ks cibule
1 ks celeru i s natí
1 ks petržele i s natí
1 lžíce sekaného kopru
3 ks bobkového listu
1 lžíce másla
4-5 stroužků česneku
100 g kysané smetany
8 kuliček černého pepře
Postup: Hovězí maso zalijeme 2 a 1/2 l studené vody, přidáme polovinu kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) a cibuli, osolíme a vaříme, až je maso měkké. Vývar procedíme a maso nakrájíme na plátky. Do hrnce vložíme nakrouhané zelí, zalijeme 1/2 l vývaru, přidáme máslo, zakryjeme a dáme do mírně vyhřáté trouby. Houby nakrájené na nudličky a brambory nakrájené na kostičky vložíme do kastrolu, zalijeme částí vývaru a vaříme do měkka. Zbylý vývar uvedeme do varu, vložíme do něj nakrájené maso, nakrájenou cibuli, pepř, bobkový list, osolíme a uvedeme do varu. Potom přidáme brambory, zelí a houby a vaříme ještě 20 min. Do hotové polévky přidáme jemně nakrájený kopr a česnek a necháme 15 minut odstát. Před podáváním ozdobíme solenými houbami nakrájenými na větší plátky a kysanou smetanou.
MASOVÁ OKROŠKA
Ingredience: 200 g vařeného hovězího masa
3 ks okurek
100 g cibulové natě
2 vejce natrvdo
4 lžíce kyselé smetany
2 l kvasu
60 g kopru
20 g cukru
8 g hořčice
sůl
Postup: Hovězí a okurky nakrájíme na úzké proužky. Část cibule nakrájíme na kolečka, třeme se solí, až se objeví šťáva. Přidáme hořčici. Oddělíme žloutek od bílku, žloutek utřeme a bílek nakrájíme na tenké proužky. Do kvasu zamícháme sůl a cukr, aby se rozpustily. Připravené přísady spojíme, přidáme část smetany a zamícháme. Směs zředíme kvasem. Okrošku ozdobíme drobně nakrájenými bylinkami a smetanou.
DOMÁCÍ RASSOLNIK
Ingredience: 750 g masového vývaru
100 g vařeného masa
100 g bílého zelí
180 g brambor
60 g solených okurek
20 g celeru
1 ks mrkve
1 ks cibule
1 ks kořenové petržele
20 g pokromového tuku
100 g kysané smetany
sůl, mletý pepř, bobkový list
lák z okurek
Postup: Mrkev a cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na tuku. Zelí, celer a petržel nakrájíme také na nudličky, brambory na hranolky. Solené okurky oloupeme, nakrájíme na příčné plátky a vložíme do menšího množství masového vývaru. Do vařícího vývaru dáme zelí, uvedeme znovu do varu, přidáme brambory, kořenovou zeleninu, pak za pět minut podušenou mrkev, cibuli a namočené okurky. Okořeníme a vaříme do měkka. Hotový rassolnik zalijeme procezeným a povařeným lákem z okurek. Při podávání vložíme do polévky kousky vařeného masa, doplníme smetanou a posypeme posekanou zeleninou.