Nesmrtelný příběh Taťány a Alexandra...

Polévky

BOHATÉ ŠČI

Ingredience: 750 g hovězího masa

                   750 g bílého zelí

                   4-5 ks bílých hřibů

                   1/2 skleničky nasolených hub

                   1 ks mrkev

                   3 ks brambor

                   2 ks cibule

                   1 ks celeru i s natí

                   1 ks petržele i s natí

                   1 lžíce sekaného kopru

                   3 ks bobkového listu

                   1 lžíce másla

                   4-5 stroužků česneku

                   100 g kysané smetany

                   8 kuliček černého pepře

 

Postup: Hovězí maso zalijeme 2 a 1/2 l studené vody, přidáme polovinu kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) a cibuli, osolíme a vaříme, až je maso měkké. Vývar procedíme a maso nakrájíme na plátky. Do hrnce vložíme nakrouhané zelí, zalijeme 1/2 l vývaru, přidáme máslo, zakryjeme a dáme do mírně vyhřáté trouby. Houby nakrájené na nudličky a brambory nakrájené na kostičky vložíme do kastrolu, zalijeme částí vývaru a vaříme do měkka. Zbylý vývar uvedeme do varu, vložíme do něj nakrájené maso, nakrájenou cibuli, pepř, bobkový list, osolíme a uvedeme do varu. Potom přidáme brambory, zelí a houby a vaříme ještě 20 min. Do hotové polévky přidáme jemně nakrájený kopr a česnek a necháme 15 minut odstát. Před podáváním ozdobíme solenými houbami nakrájenými na větší plátky a kysanou smetanou.

 

MASOVÁ OKROŠKA

Ingredience: 200 g vařeného hovězího masa

                   3 ks okurek

                   100 g cibulové natě

                   2 vejce natrvdo

                   4 lžíce kyselé smetany

                   2 l kvasu

                   60 g kopru

                   20 g cukru

                   8 g hořčice

                   sůl

Postup: Hovězí a okurky nakrájíme na úzké proužky. Část cibule nakrájíme na kolečka, třeme se solí, až se objeví šťáva. Přidáme hořčici. Oddělíme žloutek od bílku, žloutek utřeme a bílek nakrájíme na tenké proužky. Do kvasu zamícháme sůl a cukr, aby se rozpustily. Připravené přísady spojíme, přidáme část smetany a zamícháme. Směs zředíme kvasem. Okrošku ozdobíme drobně nakrájenými bylinkami a smetanou.

 

DOMÁCÍ RASSOLNIK

Ingredience: 750 g masového vývaru

                    100 g vařeného masa

                    100 g bílého zelí

                    180 g brambor

                    60 g solených okurek

                    20 g celeru

                    1 ks mrkve

                    1 ks cibule

                    1 ks kořenové petržele

                    20 g pokromového tuku

                   100 g kysané smetany

                    sůl, mletý pepř, bobkový list

                    lák z okurek

Postup: Mrkev a cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na tuku. Zelí, celer a petržel nakrájíme také na nudličky, brambory na hranolky. Solené okurky oloupeme, nakrájíme na příčné plátky a vložíme do menšího množství masového vývaru. Do vařícího vývaru dáme zelí, uvedeme znovu do varu, přidáme brambory, kořenovou zeleninu, pak za pět minut podušenou mrkev, cibuli a namočené okurky. Okořeníme a vaříme do měkka. Hotový rassolnik zalijeme procezeným a povařeným lákem z okurek. Při podávání vložíme do polévky kousky vařeného masa, doplníme smetanou a posypeme posekanou zeleninou.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode