MÁMINA KUŘECÍ POLÉVKA
Máma ji dělávala. Když byl Paša nemocný, bylo to to jediné, co vařila. Byla výborná a Taťána si přála, aby byl Paša nemocný častěji, protože to byla jediná chvíle, kdy se u nich polévka vařila.
Ingredience:
1 velké celé kuře
2,25 l vody
1 velká oloupaná cibule
2 bobkové listy
1 malý svazek petržele, svázaný provázkem
6 velkých mrkví, očištěných a nakrájených na malé kousky
celer nakrájený na 1 cm velké kousky
1 střední omytý a očištěný pastiňák
330 g vařené bílé rýže
sůl k dochucení
Postup: Omyté kuře dáme do velkého hrnce. Přidáme vodu, cibuli, bobkový list, petržel a sůl a přivedeme k varu. Poté přikryjeme pokličkou, ztlumíme a mírně povaříme 45 minut. Přidáme mrkev, celer, pastiňák, opět přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 45 minut. Vyndáme cibuli, petržel a bobkový list. Je-li třeba, přidáme sůl. Kuře oddělíme od kostí, nakrájíme na drobné kousky. Servírujeme s vařenou rýží. Nevařte rýži v polévce - změnilo by to její chuť k horšímu.
SALÁT OLIVIER
Ingredience:
6 velkých vařených, studených, oloupaných brambor, nakrájených na kostičky
6 studených vajec na tvrdo, nakrájené na drobno na kostičky
1 žlutá nebo červená cibule nakrájená na kostičky
450g klobásy nakrájené na kostičky
6 kyselých okurek vysušených papírem, nakrájených nadrobno
5-6 polévkových lžic majonézy
Sůl a pepř na dochucení
450g hrášku z konzervy
Postup: Prvních pět ingrediencí dáme do velké mísy, přidáme majonézu a opatrně zamícháme. Nakonec přidáme hrášek, velice opatrně zamícháme, aby se nerozmačkal. Dá se jíst k obědu, nebo jako předkrm před večeří, ale upozorňuji, že salát je velice sytý. Možná by k němu byl dostatečný pouze talíř polévky a chléb.
TÁNINA SNÍDANĚ PRO VOJÁKA
Ingredience:
4 velké brambory (450g)
½ šálku (120ml) canola oleje
2 polévkové lžíce másla
4 vejce
1 dlouhý silný kus italského chleba
Máslo
Sůl a pepř na dochucení
Postup: Očistíme brambory a nakrájíme je na kostičky. Na pánvi rozehřejeme canola olej (120ml) a 2 polévkové lžíce másla. Když je olej dostatečně rozehřátý, přidáme brambory a smažíme na mírném ohni, bez pokličky, často mícháme, asi 15 minut, dokud brambory nezhnědnou a nejsou křupavé. Osolíme a opepříme. Když jsou brambory hotové, rozklepneme na ně čtyři vejce, lehce osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 2 minuty. Mezitím si vezmeme italský chléb (veku) a vydlabeme jeho vnitřek. Lžičkou do něj dáme směs brambor a vajec. Snídaně vojáků.
RIZOTO S PARAMAZANEM
Ingredience:
900ml kuřecího vývaru
1 polévková lžíce olivového oleje
1 malá cibule, nakrájená nadrobno
1 šálek (200g) Arborio nebo jiné italské rýže
2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
3 polévkové lžíce másla
1/3 šálku (40g) nastrouhaného parmazánu
2 malé lžičky soli, nebo podle chuti
černý pepř podle chuti
½ šálku (50g) rozdrobené gorgonzoly
troška čerstvé nasekané šalvěje nebo bazalky (není nutné přidávat)
Postup: Ve středním kastrůlku přivedeme k varu kuřecí vývar, zmírníme plamen. Na velké pánvi rozpálíme olivový olej na střední teplotu. Přidáme cibuli, lehce osmažíme, promícháme. Přidáme rýži a pravidelně mícháme. Přidáme česnek, zamícháme a necháme provařit půl minuty. Snížíme na střední teplotu a přidáme půl šálku vývaru. Mícháme, dokud se tekutina nevypaří, ale rýže se nesmí připálit. Pokračujeme v přidávání vývaru, mícháme dokud se nevypaří všechna tekutina, asi 20 minut. Stáhneme z ohně, přidáme máslo, parmazán, sůl a pepř. Promícháme. Rizoto servírujeme na talíři posypané gorgonzolou.
KUŘE NA KARI
Ingredience:
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce másla
5 prolisovaných stroužků česneku
5 polévkových lžic nastrouhaného zázvoru
1 velká cibule, nasekaní nadrobno
2 polévkové lžíce kari
1 polévková lžíce kmínu
1 polévková lžíce koření garam masala
¼ čajové lžičky mletého kardamomu
900g kuřecích prsíček nakrájených na kostičky (2,5cm)
1 polévková lžíce soli
1 Granny Smith jablko
2 polévkové lžíce hladké mouky
4 šálky (900ml) kuřecího vývaru
450g tomatového pyré v konzervě, nebo 2 šálky (450ml) rajského protlaku
225ml jogurtu
Postup: Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 polévkové lžíce oleje a 2 polévkové lžíce másla. Přidáme česnek, krátce osmahneme, přidáme zázvor a vaříme 1 minutu. Přidáme další lžíci másla, cibuli a necháme zezlátnout. Přidáme kari, kmín, koření garam masala a kardamom. Přidáme zbytek másla a oleje a kousky kuřecího masa. Lehce povaříme, občas promícháme, dokud kuře nezačne hnědnout, 4-5minut. Přidáme sůl a dobře promícháme. Oloupané jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na kostičky a přidáme ke kuřecímu masu. Přidáme mouku, promícháme, aby se v ní maso obalilo. Pomalu přidáváme kuřecí vývar a rajčatové pyré, dobře promícháme, přikryjeme pokličkou a vaříme 30 minut, zatímco si připravíme rýži. Po 30 minutách ochutnáme kari a dle chuti přidáme koření. Možná budete potřebovat přidat ještě trošku kari. Promícháme, vaříme minutu až dvě a poté stáhneme z ohně. Necháme minutu až dvě odstát a přidáme šálek jogurtu. Jogurt je lahodný, ale má sklon oddělit se uvnitř horké směsi, proto míchejte rychle, dokud se vše zcela nespojí. Míchejte dokud se nevytvoří krémová konzistence. Servírujeme s Chang Hao´s basmati rýží.
BRAMBORY S HOUBAMI
Ingredience:
6 polévkových lžic másla
6 polévkových lžic oleje canola
1 střední cibule nakrájená na tenké proužky
225g hub nakrájených na plátky
6 středních brambor nakrájených na proužky (tenké 3mm)
Sůl a pepř na dochucení
125ml zakysané smetany
Postup: Na velké pánvi rozehřáté na střední teplotu rozpustíme jednu polévkovou lžíci másla a jednu polévkovou lžíci oleje, přidáme cibuli, kterou osmahneme do zlatova. Přidáme ještě jednu lžíci másla a jednu lžíci oleje, až se máslo rozpustí, přidáme houby a vaříme dokud houby nezezlátnou. Přidáme zbytek másla a oleje, až se máslo rozpustí přidáme brambory, dobře promícháme s cibulí a houbami. Snížíme teplotu a občas promícháme, aby se brambory nepřipálily. Jestli máte rádi brambory křupavé, přidejte více másla i oleje a zesilte plamen. Jestli máte rádi brambory jemnější, zeslabte teplotu a na chvíli přikryjte pokličkou. Servírujte se zakysanou smetanou, jestli chcete být jako Rusové.